Program obchodów 75-lecia powstania Katedry i Zakładu Bromatologii oraz Katedry i Zakładu Technologii Chemicznej Środków Leczniczych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
Program konferencji dostępny jest również w formie dokumentu: PROGRAM.pdf (264 KB).
16 września 2024
13:00-15:00
Rejestracja uczestników
15:00-15:30
Uroczyste rozpoczęcie obchodów
15:30-16:00
W.1 Historia Katedry i Zakładu Bromatologii
dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni
16:00-16:30
W.2 Historia Katedry i Zakładu Technologii Chemicznej Środków Leczniczych
dr hab. Anita Kornicka
16:30-17:30
Przemówienia gości
17:30-18:00
W.3 Nanocząstki i światło czyli fotokataliza w służbie człowieka
prof. dr hab. inż. Adriana Zaleska-Medynska
18:00-18:30
Występ Chóru GUMed
18:30-21:00
Welcome party
20:00-21:00
Zebranie Kierowników Katedr Bromatologicznych
Program XXX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego oraz III Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywność i żywienie w pigułce” 16-18 września 2024 r. Gdańsk
17 września 2024
8:00-9:00
Rejestracja uczestników Sympozjum
9:00-9:20
Uroczyste otwarcie XXX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego oraz III Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywność i żywienie w pigułce”
SESJA A
Przewodniczą: prof. dr hab. Juliusz Przysławski oraz prof. dr hab. Piotr Szefer
9:20-9:40
W1. Prof. dr hab. Regina Olędzka – wspomnienia
prof. dr hab. Barbara Bobrowska-Korczak
9:40-10:00
W2. Suplementy diety zafałszowane niedeklarowanymi substancjami aktywnymi farmakologicznie – badania Narodowego Instytutu Leków w ramach projektu MNiSW Nauka dla Społeczeństwa II
dr hab. Agata Błażewicz, prof. NIL
10:00-10:30
Przerwa kawowa
SESJA B
Przewodniczą: prof. dr hab. Halina Grajeta oraz dr hab. Sławomira Drzymała-Czyż, prof. UMP
10:30-10:40
K1. Istotne klinicznie interakcje doustnych leków przeciwgrzybiczych z pożywieniem, napojami, lekami antacida oraz suplementami diety – przegląd systematyczny z uwzględnieniem meta-analiz
Wiesner A., Zagrodzki P., Paśko P.
10:40-10:50
K2. Ocena biodostępności Cr z racji pokarmowych i suplementów diety
Koch W., Bawiec P., Sawicki J., Sowa I., Łasińska-Pracuta P., Zagórska J.
10:50-11:00
K.3 Zawartość metali ciężkich w miodach z terenów Polski i Ukrainy – ocena ryzyka zdrowotnego dla konsumentów
Kowalski A., Dolzhenko M., Kurztca I., Frankowski M.
11:00-11:10
K.4 Ocena bezpieczeństwa suplementów witaminowo-mineralnych oraz nutrikosmetyków pod względem zawartości rtęci
Puścion-Jakubik A., Sierocka M., Roskal J., Jurczak E., Socha K.
11:10-11:20
K.5 Czy polskie i ukraińskie zioła lecznicze różnią się pod względem zawartości pierwiastków metalicznych?
Konieczyński P., Lysiuk R., Plenis A.
11:20-11:30
K.6 Analiza alergenów w żywności
Gawryś M. SHIMPOL A.M. Borzymowski E., Borzymowska-Reszka A., Reszka Sp. J.
11:30-12:00
Dyskusja
12:00-13:00
Przerwa obiadowa
SESJA C
Przewodniczący: dr hab. Hanna Mojska, prof. NIZH PZH-PIB oraz prof. dr hab. Katarzyna Socha
13:00-13:10
K.7 Wzory żywienia dzieci w 1 roku życia w Polsce – teoria i praktyka
Weker H.,Więch M., Barańska M., Kawiak-Jawor E.
13:10-13:20
K.8 Niedobory żelaza u niemowląt – epidemiologia i patogeneza
Ilnicka-Borowczyk K., Woźniak D., Szymanowski K., Dobrzyńska M., Przysławski, J.,Drzymała-Czyż S.
13:20-13:30
K.9 Ocena stężenia kwasu kynureinowego w smółce noworodków
Dobrowolska-Iwanek J., Wicha-Komsta K., Durak A., Zagrodzki P., Lauterbach R., Huras H., Staśkiewicz M., Turski W.
13:30-13:40
K.10 Izomery trans kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym jako markery narażenia na te związki obecne w żywności
Jasińska-Melon E., Mojska H.
13:40-13:50
K.11 Ocena zanieczyszczenia mikroplastikiem preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt
Kadac-Czapska K., Kowalczyk P., Sobczak M., Jutrzenka Trzebiatowska P., Mazurkiewicz M., Behrendt M., Mahlik S., Zaleska-Medynska A., Grembecka M.
13:50-14:05
K.12 Bezpieczeństwo probiotykoterapii u dzieci, matek karmiących i kobiet w ciąży
Staniak N. Nastaya
14:05-14:30
Dyskusja
14:30-15:00
Przerwa kawowa
SESJA D
Przewodniczący: prof. dr hab. Barbara Bobrowska-Korczak oraz dr hab. Wojciech Koch, prof. UML
15:00-15:10
K.13 Izomery trans kwasów tłuszczowych w żywności i diecie – czy nadal stanowią problem zdrowia publicznego?
Mojska H.
15:10-15:20
K.14 Wpływ nawyków żywieniowych na stężenie selenu w surowicy osób z zaćmą
Socha K., Falkowska M., Soroczyńska J., Konopińska J.
15:20-15:30
K.15 Wpływ nawyków żywieniowych na całkowity status antyoksydacyjny młodych piłkarzy
Markiewicz-Żukowska R., Grabia M., Kurzyńska K., Perkowski J., Socha K.
15:30-15:40
K.16 Stres oksydacyjny u pacjentek z obrzękiem tłuszczowym stosujących dietę niskowęglowodanową
Jeziorek M., Chachaj A., Szuba A., Szyller J., Kukawska K., Prescha A.
15:40-15:50
K.17 Skuteczność diety SIRT w redukcji masy ciała
Bolesławska I., Jagielski P., Kowalówka M., Drzymała-Czyż S., Przysławski J.
15:50-16:00
K.18 Grupy napojów w zaspokajaniu RDA na wybrane składniki mineralne
Krośniak M., Górka Z., Tatar B., Frączek J.
16:00-16:10
K.19 Ocena zawartości białka w całodziennych racjach pokarmowych oferowanych przez cateringi dietetyczne
Naliwajko S.K., Dobiecka D.P., Korzonek K., Moskwa J., Socha K.
16:10-16:20
K.20 Rola antyoksydantów diety w redukcji zespołu metabolicznego
Zujko M.E., Rożniata M.
16:20-17:30
Dyskusja
20:00-24:00
Uroczysta kolacja
18 września 2024
8:30-9:00
Rejestracja uczestników konferencji
SESJA E
Przewodniczący: dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska oraz dr hab. Mirosław Krośniak
9:00-9:10
K.21 Spożycie produktów wzbogaconych w fitosterole roślinne a jakość diety
Witkowska A.M., Waśkiewicz A., Cicha-Mikołajczyk A.
9:10-9:20
K.22 Izolacja i charakterystyka pęcherzyków zewnątrzkomórkowych z wybranych owoców jadalnych
Steć A., Szaknis G., Klocek K., Skowrońska A., Czyrski G., Płoska A., Kalinowski L., Heinz A., Wielgomas B., Dziomba Sz.
9:20-9:30
K.23 Zwyczaje związane z zakupami spożywczymi Polaków w latach 2017 i 2022
Przygoda B., Stoś K., Ziółkowska I.
9:30-9:40
K.24 Ocena aktywności biologicznej in vitro ekstraktów kawy i ich frakcji
Grzelczyk J., Zakłos-Szyda M., Budryn G., Szwajgier D.
9:40-9:50
K.25 Wpływ interwencji dietetycznej z udziałem bio-produktów z aronii na wybrane parametry metaboliczne i status antyoksydacyjny osocza pacjentów
Olechno E., Puścion-Jakubik A., Socha K., Zujko M.E.
9:50-10:00
K.26 Ocena składu mineralnego liści yerba mate (Ilex paraguariensis)
Ośko J., Bojarowska A., Grembecka M.
10:00-10:30
Dyskusja
10:30-11:00
Przerwa kawowa
SESJA F
Przewodniczący: prof. dr hab. Anna Witkowska oraz dr hab. inż. Szymon Dziomba
11:00-11:10
K.27 Homeostaza redoks a zastosowany model wsparcia w zarządzaniu glikemią
Grabia M., Socha K., Bossowski A., Markiewicz-Żukowska R.
11:10-11:20
K.28 Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją makroalg
Woźniak Ł., Prats Moya M.S.
11:20-11:30
K.29 Ocena zawartości składników mineralnych (magnezu i wapnia) w produktach spożywczych typu „superfoods”
Moskwa J., Naliwajko S.K. Soroczyńska J., Dobiecka D., Socha K.
11:30-11:40
K.30 Wpływ fermentacji i przechowywania na metabolom i aktywność przeciwutleniającą rzodkiewki (Raphanus sativus L. var. sativus)
Mróz M., Wiśniewska P., Malinowska-Pańczyk E., Kusznierewicz B.
11:40-11:50
K.31 Wpływ opłaty cukrowej na zmiany składu napojów słodzonych oraz ich częstotliwości spożycia
Matczuk E., Przygoda B.
11:50-12:00
K.32 Ocena potencjału antyoksydacyjnego i składu pierwiastkowego selera korzeniowego (Apium graveolens L. var rapaceum) pochodzącego z różnych rejonów Polski
Knez E., Rafalska A., Ośko J., Grembecka M.
12:00-13:00
Dyskusja
13:00-13:30
Obrady komisji oceniających
13:30-14:00
Uroczyste zakończenie konferencji
14:00-16:00
Przerwa obiadowa