PROGRAM SYMPOZJUM

StartPROGRAM SYMPOZJUM

Program obchodów 75-lecia powstania Katedry i Zakładu Bromatologii oraz Katedry i Zakładu Technologii Chemicznej Środków Leczniczych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego


Program konferencji dostępny jest również w formie dokumentu: PROGRAM.pdf (264 KB).

16 września 2024

13:00-15:00
Rejestracja uczestników

15:00-15:30
Uroczyste rozpoczęcie obchodów


15:30-16:00
W.1 Historia Katedry i Zakładu Bromatologii

dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni

16:00-16:30
W.2 Historia Katedry i Zakładu Technologii Chemicznej Środków Leczniczych

dr hab. Anita Kornicka

16:30-17:30
Przemówienia gości

17:30-18:00
W.3 Nanocząstki i światło czyli fotokataliza w służbie człowieka

prof. dr hab. inż. Adriana Zaleska-Medynska

18:00-18:30
Występ Chóru GUMed


18:30-21:00
Welcome party


20:00-21:00
Zebranie Kierowników Katedr Bromatologicznych


Program XXX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego oraz III Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywność i żywienie w pigułce” 16-18 września 2024 r. Gdańsk


17 września 2024

8:00-9:00
Rejestracja uczestników Sympozjum

9:00-9:20
Uroczyste otwarcie XXX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego oraz III Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywność i żywienie w pigułce”


SESJA A
Przewodniczą: prof. dr hab. Juliusz Przysławski oraz prof. dr hab. Piotr Szefer

9:20-9:40
W1. Prof. dr hab. Regina Olędzka – wspomnienia

prof. dr hab. Barbara Bobrowska-Korczak

9:40-10:00
W2. Suplementy diety zafałszowane niedeklarowanymi substancjami aktywnymi farmakologicznie – badania Narodowego Instytutu Leków w ramach projektu MNiSW Nauka dla Społeczeństwa II

dr hab. Agata Błażewicz, prof. NIL

10:00-10:30
Przerwa kawowa



SESJA B

Przewodniczą: prof. dr hab. Halina Grajeta oraz dr hab. Sławomira Drzymała-Czyż, prof. UMP

10:30-10:40
K1. Istotne klinicznie interakcje doustnych leków przeciwgrzybiczych z pożywieniem, napojami, lekami antacida oraz suplementami diety – przegląd systematyczny z uwzględnieniem meta-analiz

Wiesner A., Zagrodzki P., Paśko P.

10:40-10:50
K2. Ocena biodostępności Cr z racji pokarmowych i suplementów diety

Koch W., Bawiec P., Sawicki J., Sowa I., Łasińska-Pracuta P., Zagórska J.

10:50-11:00
K.3 Zawartość metali ciężkich w miodach z terenów Polski i Ukrainy – ocena ryzyka zdrowotnego dla konsumentów

Kowalski A., Dolzhenko M., Kurztca I., Frankowski M.

11:00-11:10
K.4 Ocena bezpieczeństwa suplementów witaminowo-mineralnych oraz nutrikosmetyków pod względem zawartości rtęci

Puścion-Jakubik A., Sierocka M., Roskal J., Jurczak E., Socha K.

11:10-11:20
K.5 Czy polskie i ukraińskie zioła lecznicze różnią się pod względem zawartości pierwiastków metalicznych?

Konieczyński P., Lysiuk R., Plenis A.

11:20-11:30
K.6 Analiza alergenów w żywności

Gawryś M. SHIMPOL A.M. Borzymowski E., Borzymowska-Reszka A., Reszka Sp. J.

11:30-12:00
Dyskusja


12:00-13:00
Przerwa obiadowa



SESJA C

Przewodniczący: dr hab. Hanna Mojska, prof. NIZH PZH-PIB oraz prof. dr hab. Katarzyna Socha

13:00-13:10
K.7 Wzory żywienia dzieci w 1 roku życia w Polsce – teoria i praktyka

Weker H.,Więch M., Barańska M., Kawiak-Jawor E.

13:10-13:20
K.8 Niedobory żelaza u niemowląt – epidemiologia i patogeneza

Ilnicka-Borowczyk K., Woźniak D., Szymanowski K., Dobrzyńska M., Przysławski, J.,Drzymała-Czyż S.

13:20-13:30
K.9 Ocena stężenia kwasu kynureinowego w smółce noworodków

Dobrowolska-Iwanek J., Wicha-Komsta K., Durak A., Zagrodzki P., Lauterbach R., Huras H., Staśkiewicz M., Turski W.

13:30-13:40
K.10 Izomery trans kwasów tłuszczowych w mleku kobiecym jako markery narażenia na te związki obecne w żywności

Jasińska-Melon E., Mojska H.

13:40-13:50
K.11 Ocena zanieczyszczenia mikroplastikiem preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt

Kadac-Czapska K., Kowalczyk P., Sobczak M., Jutrzenka Trzebiatowska P., Mazurkiewicz M., Behrendt M., Mahlik S., Zaleska-Medynska A., Grembecka M.

13:50-14:05
K.12 Bezpieczeństwo probiotykoterapii u dzieci, matek karmiących i kobiet w ciąży

Staniak N. Nastaya

14:05-14:30
Dyskusja


14:30-15:00
Przerwa kawowa



SESJA D
Przewodniczący: prof. dr hab. Barbara Bobrowska-Korczak oraz dr hab. Wojciech Koch, prof. UML

15:00-15:10
K.13 Izomery trans kwasów tłuszczowych w żywności i diecie – czy nadal stanowią problem zdrowia publicznego?

Mojska H.

15:10-15:20
K.14 Wpływ nawyków żywieniowych na stężenie selenu w surowicy osób z zaćmą

Socha K., Falkowska M., Soroczyńska J., Konopińska J.

15:20-15:30
K.15 Wpływ nawyków żywieniowych na całkowity status antyoksydacyjny młodych piłkarzy

Markiewicz-Żukowska R., Grabia M., Kurzyńska K., Perkowski J., Socha K.

15:30-15:40
K.16 Stres oksydacyjny u pacjentek z obrzękiem tłuszczowym stosujących dietę niskowęglowodanową

Jeziorek M., Chachaj A., Szuba A., Szyller J., Kukawska K., Prescha A.

15:40-15:50
K.17 Skuteczność diety SIRT w redukcji masy ciała

Bolesławska I., Jagielski P., Kowalówka M., Drzymała-Czyż S., Przysławski J.

15:50-16:00
K.18 Grupy napojów w zaspokajaniu RDA na wybrane składniki mineralne

Krośniak M., Górka Z., Tatar B., Frączek J.

16:00-16:10
K.19 Ocena zawartości białka w całodziennych racjach pokarmowych oferowanych przez cateringi dietetyczne

Naliwajko S.K., Dobiecka D.P., Korzonek K., Moskwa J., Socha K.

16:10-16:20
K.20 Rola antyoksydantów diety w redukcji zespołu metabolicznego

Zujko M.E., Rożniata M.

16:20-17:30
Dyskusja


20:00-24:00
Uroczysta kolacja


18 września 2024

8:30-9:00
Rejestracja uczestników konferencji

SESJA E
Przewodniczący: dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska oraz dr hab. Mirosław Krośniak

9:00-9:10
K.21 Spożycie produktów wzbogaconych w fitosterole roślinne a jakość diety

Witkowska A.M., Waśkiewicz A., Cicha-Mikołajczyk A.

9:10-9:20
K.22 Izolacja i charakterystyka pęcherzyków zewnątrzkomórkowych z wybranych owoców jadalnych

Steć A., Szaknis G., Klocek K., Skowrońska A., Czyrski G., Płoska A., Kalinowski L., Heinz A., Wielgomas B., Dziomba Sz.

9:20-9:30
K.23 Zwyczaje związane z zakupami spożywczymi Polaków w latach 2017 i 2022

Przygoda B., Stoś K., Ziółkowska I.

9:30-9:40
K.24 Ocena aktywności biologicznej in vitro ekstraktów kawy i ich frakcji

Grzelczyk J., Zakłos-Szyda M., Budryn G., Szwajgier D.

9:40-9:50
K.25 Wpływ interwencji dietetycznej z udziałem bio-produktów z aronii na wybrane parametry metaboliczne i status antyoksydacyjny osocza pacjentów

Olechno E., Puścion-Jakubik A., Socha K., Zujko M.E.

9:50-10:00
K.26 Ocena składu mineralnego liści yerba mate (Ilex paraguariensis)

Ośko J., Bojarowska A., Grembecka M.

10:00-10:30
Dyskusja


10:30-11:00
Przerwa kawowa



SESJA F
Przewodniczący: prof. dr hab. Anna Witkowska oraz dr hab. inż. Szymon Dziomba

11:00-11:10
K.27 Homeostaza redoks a zastosowany model wsparcia w zarządzaniu glikemią

Grabia M., Socha K., Bossowski A., Markiewicz-Żukowska R.

11:10-11:20
K.28 Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją makroalg

Woźniak Ł., Prats Moya M.S.

11:20-11:30
K.29 Ocena zawartości składników mineralnych (magnezu i wapnia) w produktach spożywczych typu „superfoods”

Moskwa J., Naliwajko S.K. Soroczyńska J., Dobiecka D., Socha K.

11:30-11:40
K.30 Wpływ fermentacji i przechowywania na metabolom i aktywność przeciwutleniającą rzodkiewki (Raphanus sativus L. var. sativus)

Mróz M., Wiśniewska P., Malinowska-Pańczyk E., Kusznierewicz B.

11:40-11:50
K.31 Wpływ opłaty cukrowej na zmiany składu napojów słodzonych oraz ich częstotliwości spożycia

Matczuk E., Przygoda B.

11:50-12:00
K.32 Ocena potencjału antyoksydacyjnego i składu pierwiastkowego selera korzeniowego (Apium graveolens L. var rapaceum) pochodzącego z różnych rejonów Polski

Knez E., Rafalska A., Ośko J., Grembecka M.

12:00-13:00
Dyskusja


13:00-13:30
Obrady komisji oceniających


13:30-14:00
Uroczyste zakończenie konferencji


14:00-16:00
Przerwa obiadowa